بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ “Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”"Ya Allah, di KETIKA aku lakukan kesalahan kepada orang lain, anugerahkanlah KEKUATAN untuk meminta kemaafan, manakala di waktu orang melakukan kesalahan kepadaku, anugerahkanku KEKUATAN memberi kemaafan"

♥ Entry Terkini ♥

Make Up : Glamorous Dinner :)

SEBELUM DAN SELEPAS DI MAKE UP



Tema : Glamorous Dinner

Make up dan shawl : Mira Amiya Beauty

Be A Healthy Malaysian

 
 
 
1. Eat a variety of foods within your recommended intake
  • choose daily food from combination of food intake based on the Malaysian Food Pyramid with appropriate serving size as recommended .
 2. Maintain body weight in a healthy range
  •  you need to balance calorie intake with physical activity and monitor body weight regularly . If you are an adult , prevent gradual wight gain over time . If you are overweight , try to lose weight steadily . If you are underweight  , increase the energy intake as recommended .
3. Be physically active everyday
  • involve in moderate intensity physical activity at least 30 minutes , five to six days a week . If you have intention to lose weight , it is recommended to engage in 45 to 60 minutes of moderate intensity physical activity daily .
  • moderate intensity physical activity are activities such as walking briskly (3 miles per hour or faster , but not race-walking) , water aerobics , bicycling slower than 10 miles per hour , tennis (doubles) and general gardening .
  • While activities such as race walking , jogging , running , swimming laps , tennis ) singles) , aerobic dancing , hiking uphill or with a heavy backpack are considered as vigorous intensity activity .
4. Eat adequate amount of rice , other cereal products (preferably whole grain) and tubers
  • consume at least four servings of cereal foods daily . Preferably choose whole grain and cereals products that are high in fiber , low in sugar , fat and salt .


5. Eat plenty of fruits and vegetables
  • consume at least five servings variety of fruits and vegetables daily .
6. Consume moderate amounts of fish , meat , poultry , egg , legumes and nuts 
  •  If possible consume fish and legumes daily and moderate consumption for meat , poultry and egg . Practice healthier cooking methods .
7. Consume adequate amounts of milk and milk products
  •  consume milk and milk products everyday . If you have a lactose intolerance problem , pick lactose-free predigested milk product such as yogurt or consume more calcium fortified products .
8. Limit intake of foods high in fats and minimize fats and oils in food production
  • limit intake of saturated fat , cholesterol and trans fatty acids . Choose low-fat foods and increase intake of unsaturated fat such as olive oil and corn oil 
9. Choose and prepare foods with less salt and sauces

10. Consume food and beverages low in sugar .

11. Drink plenty of water daily .

12. practice exclusively breastfeeding from birth until six months and continue to breastfeed until two years of age .

13. Consume safe and clean foods and beverages
  • store foods appropriately , prepare foods hygienically , cook foods thoroughly

Lipatan Napkin

Hye korang .. entry kali nie eyda nak cerita pasai lipatan napkin ... Lipatan napkin nie eyda belajar dalam kelas serving untuk sem nie .. Sedih sbb bljr serving 1 sem je :( seronok tau kelas serving nie .. dpt plak lecturer Madam Noraini yg baik , comey and sweet gitu ... Wp 1 sem je bljr tpi ilmu yg dapat tuh mmg tk terhingga .. daripada tktau apa2 bab2 serving nie at least now ada lah jugak dlm 80% .. tkdelah sampai 100% sbb klu tahap tuh maybe bagi kat students hotel .. Mcm kita nie foodservice je .. ada lah service nye ckit kan huhu ... 2 weeks before habis kuliah akan ada practical exam for this class .. Klu practical nie mmg kena tahu lah table setting , napkin folding and bagai2 semua yg eyda bljr dri 1st week until now . Mggu pertama exam tuh eyda kena jadi SOD so eyda terlepas lah tpi mggu kedua/terakhir tuh mmg wajib lah eyda ambik exam .. klu tk 0 eyda dpt .. Nak baca pasal SOD eyda tuh SINI ea :)
So sebelum ambik exam tuh 2 hari gak lah eyda pulun hafal napkin folding nie .. tapi part sedih nye bila hari yg eyda kena ambik exam tuh eyda bangun lambat , pastu eyda jadi blurrrr yg teramat sgt sampai eyda lupa apa yg eyda dh practice belajar buat lipatan napkin gunakan tisu .. sbb tkde napkin huhu .. guna tisu pon jadi kot .. hasilnya taraaaaaaa  :) 

PRINCESS

ROSE BUD

OIL LAMP

TRIPLE WAVE

BISHOP'S HAT

NORWEGIAN GLACIER

ORIENTAL FAN

PYRAMID

BIRD OF PARADISE

JOKER'S HAT

BANANA
untuk napkin rose bud tuh sorry sgt2 eyda tk pasti betul ke tk nama napkin tuh .. al maklum lah pelupa orang nya kita nie .. nanti kita check buku and betulkan kalau salah ..
Ada sesetengah napkin tk berapa jadi and cantik mcm banana .. maybe tisu keras sgt huhu 
Dalam byk2 npkin nie eyda dok try buat mmg time praktikal eyda kena buat tpi bayangkan dgn keadaan eyda yg blurrrr langsung tk ingat apa2 pasal lipatan ... Eyda try juga lipat sana sini sekali jadi jugak hasilnya .. cuma tk berapa kemas :( 
Eyda rasa marks kt napkin folding kurang so eyda cuba buat yg terbaik untuk table setting for guest and bagi service yg trbaik .. Hopefully my marks will be higher on that part .. 
If ada request nak belajar napkin nie korang bgtau lah , insyaAllah eyda try buat post untuk lipatan napkin .. Thanks sudi luangkan masa baca kat blog eyda . 

Much LOVE from ME <3<3 :)

Bahagiamu Deritaku - HAFIZ

Ku dengar kau cinta sangat padanya
Ku dengar hatimu kini miliknya
Dia kan menjadi teman sehidup dan semati
Aku menjadi sahabatmu

Siksanya mengakui kau teman biasa
Terpaksa ku terima itu hakikatnya
Yang pasti aku tak mahu lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama

Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan

Tinggalkanku perlahan-lahan ku trima
Semakin ku sakit semakin kau bahgia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu

Yang pasti aku tak mahu lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama
Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan

Tinggalkanku perlahan-lahan ku trima
Semakin ku sakit semakin kau bahgia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu
Bersamamu

Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu


p/s : sedihhh :(

Supervisor Of The Day ;)

terserlah kecomelan kita di situ :P
Comey tk ? Comey kan ... hehehe *perasan sudah* btw nak bgtau korang .. Time nie eyda pakai mcm nie sbb eyda jadi SOD .. 12/3 first time  eyda jadi SOD (supervisor of the day) . Tambah plak jadi sod time practical exam , ingt sod tk ambik exam hah mau tau ahh ambik kot .. 
Pengalaman jadi SOD ? Serius mmg nervous sbb jadi  SOD ngan COD nie lain tau . COD dlm kitchen , SOD dlm kelas serving .. SOD punya peranan agak byk berbanding COD . Yelah COD just cari resipi , tunjuk kat chef , order barang pastu time kelas check barang bagai2 semua pastu pantau staff/classmates masak pastu ambik comment kat bawah . Tkpe COD next post eyda explain lebih details . Skrg fokus SOD  hehehe :)
SOD kerja dy kena pergi isi borang cutlery and crockery , pastu borang linen , pastu order butter , kopi kat store . Bukan tuh je , sod kena mintk menu dan resipi kt kelas kitchen yg masak untuk kelas serving nie , pastu kena buat menu card and door gift untuk guest . Paling serabut kt menu card lah .
try buat tajuk menu card guna surat khabar 
APPETIZER AND SOUP 
Sapa tk serabut kalau menu yg dibagi cod hari tuh lambat .. selasa serving , sabtu bagi menu tpi tk full sbb dessert tk bgi .. mintak menu dessert + resipi semua menu isnin bru nak bgi .. tuh pon bgi tk lengkap .. sesetengah resipi je bagi , yg lain tuh nanti2 sampai ke bulan *marah nie* 
Isnin kelas full and pack sangat .. sampai kelas ptg Nutrition eyda terpaksa skip semata-mata untuk buat menu card + door gift . Mlm tuh plak ada kelas acc .. tuh pon tknk pegi kot tpi fikir account je lah eyda sanggup pergi *lagi minat nutrition drpd account tpi skip kelas nutrition pergi kelas account*
Habis kelas acc sambung buat keje2 nie sampai pkul 6pagi . 
Actually eyda tk salahkan cod sorg sahaja sbb eyda pon salah jugak .. yelah dpt idea mcm nie (mcm gbr kt atas) last minute kot . Nak tknk teruskan lah jugak .. sbb eyda jenis klu betul2 , sungguh nk buat something tuh biar sampai habis . Habis part menu card + door gift . 
Nak bahagikan tugas plak ... aiseyyy tgk tk cukup staff kesian plak kat kwn yg jadi runnet at that time .. Yelah kelas eyda ada 11 orang sahaja . Tolak sod tggl 10 org , tolak steward tggl 9 org .. Dan yg nak ambik exam mggu tuh 6 orang .. Jadi yg selebihnya jadi runner . 1 runner 2 waiter/waitress . Korg mesti boleh bayangkan mcm mana runner tk cukup , pastu kena plak runner untuk 2 table .. berapa kali kena naik atas ambik makanan untuk guest .. eyda sendiri kesian kat runner eyda .. nak naik atas kena tggu semua guest sampai kunk lecturer cari eyda tkde susah gak . Tapi lect eyda pon baik hati and faham , dy sendiri suruh eyda tolong runner ambik makanan kat atas . Fuhhh lega ! Ringan sikit kerja runner eyda . Apa2 pon semua staff hehe a.k.a classmates sangat bertanggungjawab dan menjalankan kerja/tugas yg diberi dengan baik . Lecturer Madam Noraini plak baik sangat2 :) 
Sepanjang jadi sod nie tk byk gambar eyda tangkap tpi ada lah ckit huhu .. 
Kak ana tgh buat lipatan napkin 
Aimi 
Dzulika
Farhanah
Nisa
Azrul


Hah .. diaorang nie semua yg ambik exam mggu tuh .. tgk bersungguh-sungguh depa lipat napkin nohh .. Alhamdulillah semua boleh buat ..

nie lah apa SOD kena buat
 Korang yg perasan tulisan senget benget bagai2 nampak teruk tuh sbb baru buat hari selasa pukul 6.30 pagi .. Pukul 7.30pagi SOD kena ada kt hotel dh sbb nak ambik borang bagai2 tuh (ada eyda cite kat atas sekali)



Nie hasil daripada 2 org waiter/waitress .. side table and table setting for the guest .. No of table yg eyda buat tuh simple sangat .. sedih sbb tk mcm apa yg eyda nak buat dan bayangkan .. Tapi syukur alhamdulillah semuanya berjalan lancar .
My classmates
waiter/waitress for that day
how they serve
my guest
taking the order
also my guest
So tuh lah suasana time kelas serving .. *tktau nk tulis apa dah*  END sini je lah ... hehehe 
Daaa .. rajin2 jenguk blog kita untuk post2 yg menarik huhu :P :)

I Won't Give Up On Us :'(



When I look into your eyes
It's like watching the night sky
Or a beautiful sunrise
Well, there's so much they hold
And just like them old stars
I see that you've come so far
To be right where you are
How old is your soul?

Well, I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up

And when you're needing your space
To do some navigating
I'll be here patiently waiting
To see what you find

'Cause even the stars they burn
Some even fall to the earth
We've got a lot to learn
God knows we're worth it
No, I won't give up

I don't wanna be someone who walks away so easily
I'm here to stay and make the difference that I can make
Our differences they do a lot to teach us how to use
The tools and gifts we got, yeah, we got a lot at stake
And in the end, you're still my friend at least we did intend
For us to work we didn't break, we didn't burn
We had to learn how to bend without the world caving in
I had to learn what I've got, and what I'm not, and who I am

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up, still looking up.

Well, I won't give up on us (no I'm not giving up)
God knows I'm tough enough (I am tough, I am loved)
We've got a lot to learn (we're alive, we are loved)
God knows we're worth it (and we're worth it)

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up

#Sorry post  skrg berkaitan lagu .. Feeling sangat lah sejak kebelakangan ini . Tapi insyaAllah sekejap je .. :(

Jerrypah :: Song From Aizat

Sayangku, aku yakin
Kau sebahagianku
Sayangku, aku pasti
Takdir kita bertemu

Biarkan semua berlalu
All I know I’ll always have you
Pengganti tempat mengadu
Selamanya , engkaulah .. hanya

Tak mungkin aku jatuh 
cinta pada yang lain
Tak mungkin Juga aku 
khianati dirimu

Biarkan semua berlalu
All I ever wanted was you
Pengganti tempat mengadu
Selamanya, engkaulah .. hanya

Biarkan semua berlalu
All I ever wanted was you
Sehidup semati untuk
Selamanya , engkaulah ... Hanya

Selama-lamanya ..

Apa Itu Osteoporosis ?




Osteoporosis ialah keadaan kekurangan khasiat dikenali 'tulang rapuh'. Keadaan ini berlaku, terutamanya pada tulang belakang, pergelangan tangan dan pinggul yang menjadi nipis, lemah dan mudah retak.

Tulang sebenarnya adalah tisu hidup dan selalunya mempunyai tindak balas biokimia di mana ia bergantung kepada nutrien mikro dan sistem enzim yang berbeza-beza. Seperti mana tisu hidup lain, tulang memerlukan pelbagai bekalan khasiat.

Pemakanan moden kini seperti roti putih, gula putih dan lemak yang tinggi adalah tersangat kurang khasiatnya untuk tulang. Pengambilan daging dan air berkarbonat yang banyak pula menyumbang kepada menurunnya penyerapan kalsium oleh badan. Kekurangan pengambilan khasiat yang diperlukan tulang boleh menyumbang kepada osteoporosis.

Sekiranya osteoporosis tidak dicegah atau dibiarkan tanpa rawatan, ia akan berkembang perlahan-lahan tanpa berasa sakit sehinggalah ada tulang yang mengalami keretakan atau patah.

Mustahaknya mengambil suplemen kalsium telah lama diakui dalam penjagaan kesihatan tulang. Meskipun kalsium begitu penting, didapati hanya 25 peratus wanita AS yang menghidap osteoporosis mengalami kekurangan kalsium. Bukti baru ini dengan jelas menunjukkan vitamin D, magnesium, kuprum, zink, boron dan mangan juga penting untuk mewujudkan tulang yang kuat dan sihat.

Semua nutrien ini hendaklah diambil bersama untuk mendapatkan metabolisme tulang yang optimum. Malah, kekurangan hanya satu nutrien tersebut boleh mengakibatkan tulang menjadi lemah dan membawa kepada penyakit osteoporosis. Lelaki dan wanita seharusnya mengambil suplemen kalsium antara 800 hingga 1,500 miligram (mg) sehari bersama dengan makanan untuk penyerapan yang optimum.

Selain kalsium


- Vitamin D membantu badan menyerap kalsium. Paras vitamin D yang rendah adalah perkara biasa bagi wanita terutama yang sudah berusia. Kekurangan vitamin D boleh menyebabkan kekurangan kalsium dan akan menyebabkan tulang menjadi lembut (osteomalacia). Pakar mengesyorkan pengambilan harian vitamin D antara 400 dan 800 unit antarabangsa (IU).

- Magnesium perlu untuk pemeliharaan dan penggerakan kalsium dalam tulang dan diperlukan untuk penggunaan vitamin D. Kekurangan magnesium sudah menjadi perkara biasa dan merupakan faktor risiko utama bagi osteoporosis. U.S. RDA untuk magnesium ialah 400 mg setiap hari. (U.S. RDA yang disebut di sini ialah untuk orang dewasa, kecuali wanita hamil, ibu-ibu menyusu dan kanak-kanak yang berumur lebih empat tahun).

- Mangan merupakan mineral surih diperlukan untuk menghasilkan tisu-tisu sambungan yang membentuk matriks tulang, tempat pengumpulan mineral berlaku. Pengambilan harian yang disyorkan untuk mangan ialah 2 mg.

- Boron diperlukan untuk menukar vitamin D kepada bentuk aktif; ini menerangkan mengapa kekurangan boron akan menjejaskan metabolisme kalsium dan pembentukan tulang. Boron mengurangkan penyusutan kalsium dari tulang. Walaupun tidak ada RDA rasmi bagi boron, dosej harian yang mengandungi 1.5 hingga 3.0 mg adalah selamat dan mencukupi.

- Zink menyokong pembentukan tulang dengan memperkuatkan tindakan vitamin D. Zink membantu mengekalkan struktur tulang-temulang dan ia juga terbabit dalam pembinaan tulang.

- Kekurangan kuprum mungkin akan menyebabkan pengumpulan tulang yang tidak normal. Kuprum membantu membentuk blok-blok binaan untuk tulang-tulang.

Panduan Membeli Suplemen

Apabila anda mencari suplemen untuk kesihatan sendi dan tulang, pilihlah suplemen 'Ostepakej' 3 dalam 1 yang baik dengan menggabungkan Glukosamina dengan Kondroitin bersama Kalsium, serta manfaat-manfaat tambahan daripada Magnesium, Vitamin D, Boron, Mangan, Zink dan Kuprum.

Maklumat dalam artikel ini adalah untuk tujuan pendidikan sahaja dan seharusnya tidak digunakan sebagai ganti nasihat kesihatan peribadi. Jika anda sedang mengalami masalah kesihatan, anda dinasihatkan supaya berjumpa dengan pengamal pakar kesihatan.

Elak Diserang Penyakit Jantung

PENYAKIT JANTUNG sememangnya dikenali sebagai salah satu punca kematian di seluruh dunia. Di Amerika Syarikat, penyakit ini dikenal pasti sebagai punca utama, selain mencatat jumlah kematian tinggi di Kanada.

Malaysia juga tidak terkecuali dan pengambilan makanan yang tidak seimbang disifatkan membuka langkah kepada ramai penduduk negara ini mengalaminya meskipun pada usia muda. Sebelum menyenaraikan bahan makanan yang perlu dan tidak sepatutnya diambil dalam usaha memastikan diet seimbang , beri perhatian pada satu perkara pastikan jantung sihat dan jantung yang sihat tidak akan dapat berfungsi dengan baik jika sistem organ lain pula bermasalah.

Jantung yang baik dapat memastikan kesihatan tubuh dan minda andai keseluruhan sistem dalaman berfungsi dengan lancar. Sistem saraf, sistem pernafasan, sistem perkumuhan dan saluran darah adalah antara bahagian yang perlu sentiasa dititikberatkan kerana saling berkait rapat dengan keadaan jantung yang sihat.

Pengambilan sayuran yang banyak , selain makanan yang memiliki asid lemak omega-3 serta vitamin C kompleks dalam diet harian sudah memadai bagi mengelakkan diri terlantar di hospital. Berikut beberapa sumber makanan lain yang baik untuk kesihatan jantung, yang bukan saja murah, tapi mudah didapati :

Emping oat 

Mulakan hari anda dengan semangkuk emping oat yang kaya dengan asid lemak omega-3, folat dan kalium. Makanan yang kaya serat ini juga dapat menurunkan kadar kolesterol, di samping membantu mengelakkan arteri daripada tersumbat. Pilih oat kasar atau organik berbanding dalam pek segera kerana ia mengandungi lebih banyak serat dan tambahkan perisa dengan pisang, kiwi atau strawberi.

Ikan salmon 

Kaya dengan asid lemak omega-3, salmon secara efektif membantu mengurangkan tekanan darah dan menghindarkan saluran darah tersumbat. Cuba senaraikan ikan salmon sekurang-kurangnya dua hidangan dalam seminggu, yang mana dapat membantu mengurangkan risiko serangan jantung.

Salmon juga mengandungi karotenoid astaksantin, iaitu antioksidan penuh. Jika bukan peminat salmon, pilih ikan lain seperti tuna, sardin, kembung atau ikan hering.

Avokado 

Tambahkan sedikit avokado dalam sandwic atau salad sebagai sumber lemak sihat dalam diet anda. Padat dengan lemak monotaktepu, avokado dapat membantu mengurangkan kolesterol buruk (atau dikenali LDL) sementara meningkatkan jumlah kolesterol baik (dipanggil HDL) dalam tubuh. Avokado juga membuatkan penyerapan karotenoid lain khususnya beta karotena dan likopena - yang penting untuk kesihatan jantung.

Minyak zaitun 

Kaya dengan lemak monotaktepu, minyak zaitun merendahkan tahap kolesterol LDL dan mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung. Keputusan daripada Kajian Tujuh Negara, yang melihat kejadian penyakit kardiovaskular di seluruh dunia, menunjukkan bahawa lelaki di Crete, Greece mempunyai kecenderungan untuk mendapat paras kolesterol tinggi, tapi tidak ramai yang meninggal dunia akibat penyakit jantung kerana diet mereka memberi tumpuan kepada lemak sihat yang ditemui dalam minyak zaitun. Gunakan minyak zaitun jenis virgin atau extra-virgin dan gunakannya bagi menggantikan mentega ketika memasak.

Kacang 

Kacang walnut penuh dengan asid lemak omega-3, selain badam dan kacang makadamia yang sarat dengan mono serta lemak politaktepu. Selain itu, pengambilan kekacang dapat meningkatkan serat dalam diet. Seperti minyak zaitun, bahan makanan ini adalah sumber besar untuk lemak sihat. Jadikan pengambilan kekacang sebagai snek berbanding mengambil makanan ringan yang penuh dengan bahan perisa dan pewarna.

Buah beri 

Beri biru, raspberi dan strawberi - apa saja yang anda suka - penuh dengan khasiat antiradang yang membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan barah.
Beri ini juga baik untuk kesihatan sistem pembuluh darah.

Kacang legum

Kacang kuda, dal dan kacang hitam kaya dengan asid lemak omega-3. Selain itu, ia memberikan khasiat kalsium dan serat larut.

Bayam 

Bayam boleh membantu mengekalkan degupan jantung normal disebabkan khasiat lutein, folat, kalium dan serat. Tapi apa jua sayuran dapat memberikan rangsangan pada jantung anda. Kajian Pakar Kesihatan memeriksa lebih 15,000 lelaki tanpa penyakit jantung selama 12 tahun dan mendapati mereka yang makan sekurang-kurangnya dua setengah hidangan sayuran setiap hari berupaya mengurangkan risiko penyakit jantung hampir 25 peratus, berbanding dengan mereka yang tidak mengambil sayuran. Setiap hidangan tambahan pula mengurangkan risiko sehingga 17 peratus.

Soya 

Soya dikatakan membantu mengurangkan kolesterol dan disebabkan ia rendah lemak tepu, ia sumber protein yang baik untuk kesihatan jantung. Pilih sumber semula jadi soya seperti kacang edamame, tempe atau tauhu organik. Susu soya pula adalah tambahan yang baik kepada semangkuk emping oat atau bijirin gandung. Elakkan soya yang diproses kerana mengandungi garam tambahan yang boleh meningkatkan tekanan darah tinggi.

Sumber